Europese banken zijn relatief goed uit de stresstests gekomen, maar dat is niet vreemd. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.De Europese Centrale Bank heeft op zondagmiddag de resultaten van het boekenonderzoek en de stresstest naar de 130 grootste en belangrijke Europese banken bekendgemaakt, en heel spannend is het allemaal niet. 25 banken zakten voor de stresstest, maar die lijst van zwakke broeders bevatte geen verrassende namen.
Als rekening wordt gehouden met maatregelen die banken dit jaar hebben doorgevoerd of aangekondigd, schoten slechts 8 banken tekort met een kapitaalgat van een magere 6,4 miljard euro. De banken die zakten waren The Usual Suspects: met name Italiaanse banken waarvan we al wel wisten dat ze er niet al te best voorstonden. Geen enkele Spaanse bank hoeft de kapitaalpositie op te vijzelen en zelfs de Griekse banken hoeven waarschijnlijk niet hun balans verder te versterken.
Het grote euvel van de stress test was dat de ECB zelfs in het zwaar weer scenario niet getest heeft op deflatie – ofwel structurele prijsdalingen. En dat is een grote fout. Drie van de acht grootste economieën in de eurozone zitten inmiddels in deflatie en de ervaring leert dat deflatie erg slecht is voor schuldenaars en banken. De reële waarde van schulden blijft namelijk hoog, als prijzen en lonen niet stijgen.
Daarnaast heeft de ECB banken toegestaan fiscaal verrekenbare verliezen mee te tellen als eigen vermogen. Inderdaad, verliezen. Banken kunnen als zij in de toekomst winst maken (met de nadruk op als), de verliezen uit het verleden aftrekken van de belastbare winst. Het belastingvoordeel dat deze truc oplevert, telt in de ogen van de ECB als kapitaal. Het is natuurlijk nog maar de vraag of de banken in kwestie snel genoeg winst zullen maken en of de fiscus de belastingkorting dan ook nog toestaat.
2.Uit het boekenonderzoek van de ECB bleek dat van de 22 biljoen euro aan activa op de bankbalansen 48 miljard euro (0,2 procent) te hoog gewaardeerd was. De ECB ‘vond’ daarnaast nog 136 miljard euro aan activa van dubieuze kwaliteit. Bij de Nederlandse banken werden de activa met 3,8 miljard euro neerwaarts bijgesteld. Daarvan kwam 2 miljard euro voor rekening van de portefeuille bedrijfsleningen van Rabo. Opvallend genoeg waren er geen grote neerwaartse bijstellingen van hypotheek- of vastgoedportefeuilles van de banken.
3.ING heeft zonder kleerscheuren het boekenonderzoek en stress test van de ECB doorstaan en gaat daarom nog dit jaar de resterende staatssteun aflossen. ING moet nog ruim 1 miljard euro terugbetalen en moet dat uiterlijk voor mei 2015 doen. Het aflossen van de staat is een voorwaarde voor het hervatten van het dividend.
4.Kop van jut in het onderzoek van de ECB was zoals verwacht de Italiaanse bank Monte Dei Paschi di Sienna. De bank die al twee keer voor staatssteun moest aankloppen bleek een kapitaaltekort van ruim 2 miljard euro te hebben. Monte Dei Paschi lijkt ook meteen de handdoek in de ring te hebben gegooid en zei zakenbanken in de arm te hebben genomen om alle strategische opties te onderzoeken. Met andere woorden: de bank staat in de etalage.
5.“Voortbestaan KLM aan zijden draadje” en “komende weken worden cruciaal voor het voortbestaan” van Air France-KLM, dat keihard moet ingrijpen om “technisch faillissement” te voorkomen, schreeuwt de Telegraaf vanochtend. Helaas vertelt de krant van wakker Nederland er niet bij wie de onheilsprofeet is.
Dinsdag zou de top van de Frans-Nederlandse maatschappij bijeen komen voor spoedoverleg om met een reddingsplan te komen. Volgens het artikel staan duizenden banen op de toch en moeten de kosten met 20 procent omlaag om tegen goedkopere en efficiëntere concurrentie te kunnen opboksen. Ook de Nederlandse tak zou niet ontkomen aan drastische saneringsmaatregelen. Woensdag worden de kwartaalcijfers bekendgemaakt en vanwege de pilotenstaking zijn de cijfers waarschijnlijk dramatisch.
6.De beurskoers van TNT Express wordt vanochtend door het slijk gehaald nadat de pakjesbezorger teleurstelde met de kwartaalcijfers. TNT leed een nettoverlies van 55 miljoen euro. Het bedrijf moest bijna 100 miljoen euro opzij zetten vanwege het Franse kartelonderzoek en herstructureringslasten.
Maar ook operationeel had TNT het zwaar. Financieel topman Maarten de Vries waarschuwde dat zijn bedrijf marktaandeel verliest en dat de marktomstandigheden zwaar blijven. De onderliggende operationele marge was een schamele 4,2 procent, de helft van de inmiddels geschrapte doelstelling van 8 procent. TNT zei de investeringen te zullen gaan opschroeven om het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie.
7.De Keizerin van Europa, bondskanselier Angela Merkel, heeft een lans gebroken voor ECB-president Mario Draghi. Merkel zei tijdens de EU-top van vorige week Draghi’s bijdrage aan de discussie over het economisch beleid “zeer te waarderen”.
Draghi ligt in Duitsland onder vuur vanwege de onconventionele maatregelen die de ECB onder zijn bewind heeft genomen. En daarnaast is de Bundesbank steeds bezig Draghi beentje te lichten nu de ECB-president probeert de obligatieaankopen uit te breiden. Helaas voor Draghi liet Merkel het bij woorden en niet bij daden. Draghi heeft Duitsland opgeroepen met een fiscaal stimuleringsprogramma te komen. De Duitse regering houdt echter krampachtig vast aan de zwarte nul: het in balans houden van de begroting volgend jaar, ondanks dat dit geen enkel economisch doel dient.
8.Het Nederlandse producentenvertrouwen is in oktober gestegen naar het hoogste niveau sinds 2011. De vertrouwensindex kwam deze maand uit op 2 van -0,2 in september. Pluspunt was dat producenten met name positief waren over hun orderpositie.
9.En ook het economisch nieuws voor de eurozone was meevallend. De groei van de geldhoeveelheid M3 trok in september aan naar 2,5 procent van 2,0 procent in augustus. Het groeitempo van de geldhoeveelheid is historisch gezien echter nog steeds laag, en dat komt omdat bedrijven en huishoudens nog steeds bezig zijn met het aflossen van schulden. De krimp van de kredietverlening aan de private sector wordt echter elke maand steeds minder sterk. Ook positief was dat de voor inflatie gecorrigeerde geldhoeveelheid M1 al maanden op rij aan het aantrekken is.
10.Europese aandelenbeurzen hebben de winsten vanochtend zien verdampen nadat uit Duitsland tegenvallend economisch nieuws kwam. De Ifo index voor de economische verwachtingen van het Duitse bedrijfsleven daalde onverwacht van 99,3 in september naar 98,3 in oktober, de laagste stands sinds eind 2012 en de zesde maand op rij dat de indicator daalde. De markt had juist verwacht dat het Duitse ondernemersklimaat niet verder zou verslechteren en dat de verwachtingsindex vlak zou zijn deze maand.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl